Son yıllarda iklim değişikliklerinin etkisiyle kakao hasadının azalması, çikolata fiyatlarında artışa neden oluyor. Tropikal Araştırmalar Merkezi'nden kakao uzmanı Steve Wateridge, tedarik kesintileriyle başa çıkabilmek için ciddi talep azalışının gerektiğini belirtti.

Çikolata üretiminde kullanılan ham kakao yetiştiriciliğinin yanı sıra, tohumların işlenerek yağ ve liköre dönüştürülmesi de önemli bir aşama. Ancak tohum fiyatlarındaki artış, üretim maliyetlerini olumsuz etkiliyor.

Fildişi Sahilleri'ndeki önemli fabrikalardan biri olan Transcao, tohum fiyatlarındaki artış nedeniyle tohum alımlarını durdurduğunu açıkladı. Ancak bazı kaynaklar, fabrikanın stoklarının da boşalmak üzere olduğunu belirtti.

 

Aynı durum, dünya kakao ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan devlet işletmelerinde de yaşanıyor. Gana'daki bir büyük kakao üreticisi, ekimden bu yana üretimin sıklıkla ara verildiği bilgisini verdi. Gana'da bulunan CPC adlı devlet kakao şirketi, fabrikalarının yüzde 20 kapasiteyle çalıştığını duyurdu.

Uluslararası Kakao Organizasyonu (ICCO), küresel üretimin bu yıl yüzde 10,9 oranında azalacağını öngörüyor.