Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 oranında azalarak 172,7 milyar dolara geriledi. Kalan vadeye göre hesaplanan kısa vadeli dış borç stoku ise 224,8 milyar dolar düzeyinde kaydedildi.
Bankacılık ve Reel Sektör Cephesinde Farklı Seyir
Bankacılık sektörüne ait kısa vadeli dış borçlar yüzde 0,5 artışla 77,8 milyar dolara yükseldi. Buna karşılık, Merkez Bankası kaynaklı yükümlülüklerde yüzde 4,2’lik bir düşüş yaşanarak toplam borç 30,2 milyar dolara indi.
Bankaların yurt dışından sağladığı kısa vadeli krediler yüzde 3,5 oranında azalarak 18,6 milyar dolara düşerken, yurt dışı yerleşik bankaların Türkiye’deki mevduatları yüzde 1,1 artarak 18,5 milyar dolara ulaştı.
Banka dışı yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında yüzde 3,5’lik bir artış yaşanarak 19,5 milyar dolarlık seviyeye çıkıldı. TL cinsinden mevduatlar da yüzde 0,9 artışla 21,3 milyar dolara yükseldi. Diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise yüzde 1 oranında artarak 64,8 milyar dolara çıktı.
Ticari Krediler Yükseldi, Nakit Krediler Geriledi
Dış ticaret kaynaklı ticari kredi borçları yüzde 1,5 oranında artışla 60,7 milyar dolara ulaşırken, nakit kredi borçlarında yüzde 6,9’luk bir düşüş görüldü ve toplam 4,1 milyar dolar olarak kaydedildi.
Döviz Türlerine Göre Dağılım
Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonunda doların payı yüzde 35 olurken, avronun payı yüzde 26, TL’nin oranı ise yüzde 24 seviyesinde gerçekleşti. Geriye kalan yüzde 15’lik bölüm ise diğer döviz cinslerinden oluştu.
Vadeye Göre Borçta Sektörel Dağılım Değişiyor
Kalan vadeye göre kısa vadeli borçların dağılımında, Merkez Bankası ve genel hükümetin yükümlülükleri gerilerken, bankalar ve reel sektörün borçlarında artış gözlendi.