Bu yılki bayram ikramiyeleriyle yüksek enflasyon karşısında teselli bulmaya çalışan emekliler, ödemelerin hesaplarına yansıyacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili olarak "Ramazan Bayramı ikramiyelerini inşallah 2 ila 5 Nisan tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırmış olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Bayram ikramiyeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) aylık alanlar ve hak sahipleri dikkate alınacak. Bu kapsamda, emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü, malullük aylığı, ölüm aylıkları, sürekli iş göremezlik geliri, ölüm geliri, şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar bayram ikramiyesi alabilecek.

Ayrıca, SGK'dan birden fazla dosyadan gelir veya aylık alanların, en fazla ödemeye hak kazandıkları dosya üzerinden ikramiye alabilecekleri belirtildi. Örneğin, bir kişi hem kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı, hem de ölen eşinden dolayı dul aylığı alıyorsa, sadece kendi emekliliğinden dolayı 3.000 lira ikramiye almaya hak kazanacak.

Öte yandan, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) durumu da netleşti. 31 Mart 2024'ten önce emeklilik dilekçesi veren EYT'lilerin de ikramiye almaya hak kazanacakları belirtilirken, emeklilik dilekçesini 1 Nisan'dan sonra verenlerin Ramazan Bayramı'nda ikramiye alamayacakları kaydedildi.

Dul ve yetim aylığı alanların da bayram ikramiyesinden yararlanabilecekleri vurgulandı. Ancak bu durumda, ölen eşin veya anne-babanın aylığına bağlı olarak, hisseleri oranında ödeme yapılacak.