Akarken, ilaca erişimin temel bir halk hakkı olduğunu vurgulayarak, ilaçlardan alınan KDV'nin yüzde 10'a çıkarılmasının sorunu daha da derinleştirdiğini belirtti.

Akarken, ilaçlardaki KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini ifade ederek, eczacıların da bu konuda endişe duyduğunu dile getirdi. Türkiye'nin sosyal bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Akarken, vatandaşların ilaca ulaşımının engellenmemesi gerektiğini vurguladı.

Son zamanlarda ağrı kesici, ateş düşürücü ve hayati önem taşıyan diğer ilaçların piyasada bulunamadığını belirten Akarken, bu durumun hastaları ve hasta yakınlarını olumsuz etkilediğini söyledi. SAHİM-SEN'e yoğun şikayetlerin geldiğini ve yabancı ilaç firmalarının piyasadan çekilmeye başlamasının sorunu daha da derinleştirdiğini dile getiren Akarken, ilaç fiyatlarının artmasının da bu durumdan kaynaklandığını belirtti.

Akarken, sağlıklı bireyler için sağlıklı ilaçlara erişimin önemine vurgu yaparak, ilaçlardan alınan yüzde 10'luk KDV'nin hem vatandaşların hem de eczacıların mağduriyetine neden olduğunu ifade etti. Gelişmiş ülkelerde ilaçlardaki KDV'nin yüzde 1 veya sıfır olduğunu hatırlatan Akarken, Türkiye'nin de benzer uygulamaları hayata geçirmesi gerektiğini belirtti.