Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ortak kararı doğrultusunda, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yapılandırılması için yeni bir düzenleme getiriliyor. Bu uygulama, 1 Kasım'dan itibaren devreye girecek ve borçlarını ödemekte zorluk çeken vatandaşlara yeni bir ödeme planı sunacak.

Sabah gazetesinin haberine göre, kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, yapılandırma işlemlerine şimdiden başlamış durumda. Şu ana kadar bu bankalar aracılığıyla yapılandırılan borç miktarı 1,5 milyar TL'yi aşmış bulunuyor. Özel bankalar arasında ise İş Bankası ve Akbank, sürece dahil olarak yapılandırma işlemlerini başlattı.

BDDK'nın aldığı karar, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyen vatandaşlara 60 aya kadar yapılandırma imkanı sağlıyor. Özellikle asgari ödeme tutarını karşılayamayan kredi kartı sahipleri, mevcut borç bakiyelerini bu süre içinde taksitlendirebilecek. Merkez Bankası, bireysel kredi kartı borçları için uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olan referans faiz oranıyla sınırlandırarak, tüketicilerin ödeme süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Yapılandırma uygulamasıyla birlikte, kredi kartlarına uygulanacak azami faiz oranları, borcun büyüklüğüne göre farklılık gösterecek. 24 Ekim'de açıklanacak olan bu oranlar, 1 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek. Eğer mevcut referans oranı korunursa, dönem borcu 25 bin TL'nin altında olan kredi kartları için faiz oranı yüzde 3,50, 25 bin TL ile 150 bin TL arası borçlar için yüzde 4,25, 150 bin TL'nin üzerindekiler için ise yüzde 4,75 olarak belirlenecek.

Yapılandırma Şartları: BDDK'nın belirlediği şartlara göre, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyen vatandaşlar için 60 aya kadar taksitlendirme imkanı sağlanacak. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, borçlarının tamamını yapılandırmaları durumunda her ayki taksitler asgari ödeme tutarına eklenecek. Ayrıca, yapılandırılan borcun yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak.