Sosyal güvenlik, emeklilik ve çalışma koşulları gibi milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek bir dizi reform, Meclis'in gündeminde yer alacak. Hükümet tarafından başlatılan ve Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan bu reformlar, yasal düzenlemelerle hayata geçirilecek.
Emekli Maaşı Bağlama Sistemi: Meclis'in öncelikli gündem maddelerinden biri, emekli maaşlarının bağlanma sistemine yönelik reformlar olacak. Bu reformla birlikte, emekli aylık bağlama formülleri gözden geçirilecek ve mevcut karmaşık sistem sadeleştirilecek. Yalnızca prime esas kazançların değil, aynı zamanda çalışma gün sayısının da emekli maaşı üzerinde etkisi artırılacak. Bu düzenleme, çalışanları daha uzun süre çalışma hayatında tutmayı teşvik edecek ve yüksek prim ödeyenlerin daha yüksek emekli maaşı almasını sağlayacak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi: Yeni dönemde hayata geçirilmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile çalışanlara ikinci bir emekli maaşı imkanı sunulacak. Bu sistem, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) aracılığıyla uygulanacak ve çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aldıkları maaşın yanı sıra ek bir maaş ya da toplu para alma fırsatına kavuşacak.
SSK ve Bağ-Kur Prim Eşitliği: Reform paketinde yer alan bir diğer önemli değişiklik, Bağ-Kur ve SSK primlerinin eşitlenmesi olacak. Özellikle küçük esnaf için önemli olan bu düzenleme, Bağ-Kur prim gün sayısını SSK ile eşitleyerek 7200 güne düşürecek. Böylece küçük esnaf, 9000 gün yerine 7200 gün prim ödeyerek 5 yıl daha erken emekli olabilecek.
Emekli Maaşı Düşüşüne Karşı Önlem: 2025 yılında emekli maaşlarında olası düşüşlerin önüne geçmek için bir dizi önlem alınacak. Güncelleme katsayısı üzerinden hesaplanan emekli maaşları, 2024 yılında yüksek çıkarken, 2025'te olası düşüşler önlenmeye çalışılacak.
Çalışma Günlerinin Değişimi: Dünyada giderek yaygınlaşan çalışma günlerinin azaltılması konusu, Türkiye'nin de gündeminde. 4 gün iş, 3 gün tatil şeklinde formüle edilen bu sistem, Türkiye'de özel sektördeki haftalık çalışma süresinin 45 saatten 35-40 saate düşürülmesini mümkün kılacak.
3600 Ek Gösterge: Kamu çalışanlarını ilgilendiren bu düzenleme, 1. dereceye ulaşan tüm kamu görevlilerinin otomatik olarak 3600 ek göstergeye yükseltilmesini öngörüyor. Bu reform, unvanlar arasındaki ek gösterge farklılıklarını ortadan kaldırarak, yeni düzenlemelere ihtiyaç kalmadan otomatik olarak devreye girecek.
Kadınlara Sosyal Güvence ve Emeklilik: Ev kadınlarına yönelik önemli bir reform, sosyal güvence ve emeklilik hakkı kazandırmayı amaçlıyor. Aile Koruma Paketi kapsamında, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca, çocuk sayısına göre yıpranma hakkı ve emeklilik yaşında indirim gibi avantajlar da gündeme gelecek.
Kamuda Esnek Çalışma: Kamu sektörü için planlanan esnek çalışma modelleri de yeni dönemin reformları arasında yer alıyor. Bu düzenleme ile kamu çalışanları esnek mesai saatlerinden faydalanabilecek, uygun pozisyonlarda uzaktan ya da evden çalışma seçenekleri devreye alınabilecek.