Genelge, fotokopi makineleri, yazıcılar ve kağıtların özel maksatlı kullanımını kısıtlayarak başlıyor. Ajanda, bloknot, çanta gibi tanıtım malzemelerinin basım ve dağıtım bedelinin artık ödenmemesi de genelge kapsamında. Ayrıca, kurumların eşantiyon, hatıra ve hediyelik eşya alımını kısıtlıyor.
Atık kağıtların ayrı toplanarak değerlendirilmesi, kamu tanıtım materyallerinin kurum imkanlarıyla yapılması gibi çevresel ve mali açıdan tasarruf sağlayacak adımlar da atılıyor. Personel yönetimi konusunda da dikkatli olunması ve gereksiz mesai ücretlerinden kaçınılması talimatı veriliyor. Aydınlatma ve su kullanımında da tasarruf sağlayacak önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, kamu kurumlarında bulunan taşıt sayısı oldukça yüksek. Savunma ve güvenlik, sağlık, tarım ve ormancılık gibi sektörlerde kullanılan taşıt sayısı oldukça fazla. Bu yüzden, yeni araç alımının acil ve zorunlu haller dışında yapılmaması gerektiği belirtiliyor. Bu tasarruf önlemleri, kamu harcamalarının daha dengeli ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak gibi görünüyor.