Muhalefet milletvekilleri, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklere tepkilerini dile getirdi. Teklif, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesinin eklenmesini öngörüyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanlara yönelik yürütülecek çalışmalar ve kavramlar netleştirilecek.
Yeni düzenlemeyle, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale gelecek. Hayvan bakımevleri için yapılan tanım değişikliğiyle, bu tesislerin Bakanlıktan izin alınarak kurulması ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar burada barındırılması sağlanacak.
Teklif, hayvan bakımevlerinde rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde kalmasını öngörüyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanların bakımlarının yalnızca hayvan bakımevlerinde yapılabileceği ve bakımevi dışında bir yere bırakılmalarının yasak olduğu belirtiliyor. Bakımevlerine alınan hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilmesi sağlanacak.
Ötenazi ile ilgili düzenlemelerde, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına izin verilecek. Ayrıca, yerel yönetimlerin sahipsiz köpeklere ilişkin işlemlerinde Avrupa Sözleşmesi'ne uygun idari tedbirler alması öngörülüyor.
Yeni düzenlemede, sahipsiz hayvanların bakımlarını ve rehabilitasyonlarını yapacak hayvan bakımevlerinin kurulması teşvik edilecek. Büyükşehir ve il belediyeleri ile nüfusu 25 bini aşan belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar bu bakımevlerini kurma zorunluluğuna sahip olacak. Bu belediyeler, bütçelerinin binde 5'ini hayvan bakımı için ayıracak ve bu ödeneklerin başka amaçlar için kullanılmasına izin verilmeyecek.
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına almak zorunda olacak. Ayrıca, sokakta bakıma ihtiyacı olan sahipsiz hayvanların bulunmaması hedeflenerek "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılacak.