Yüksek Mahkeme, bu iptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Kararın gerekçesinde, satılan aracın eski sahibinin sorumluluğunun olmadığına vurgu yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Adana 4. Tüketici Mahkemesi'nin başlattığı davada, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 94. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarının iptali talep edilmişti. Karar, araç sahibinin satış sonrasında sorumluluğunun devam etmesine dair düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, bu düzenlemelerin iptaline karar verdi.

AYM, aldığı kararda, araç satışının ardından eski sahibin artık sorumluluk taşımadığını ve yeni sahibin üzerinde herhangi bir denetim ve gözetim sorumluluğunun bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 15 günlük süre içinde yeni sahibin üçüncü kişilere zarar vermesi durumunda eski sahibin sorumlu tutulabileceği düzenlemesinin ağır bir müdahale olduğuna dikkat çekildi.

Kararın gerekçesinde, aracın devriyle birlikte eski sahibin araç üzerindeki kontrol ve denetim yetkisinin sona erdiği ve sigortalının artık işleten sıfatını taşımadığı belirtildi.